bradavica vrste, uzroci, simptomi, liječenje, prevencija

Ova tema sadrži informacije o bradavicama na bilo koji dio tijela osim genitalija. Za više informacija o bradavicama na genitalije, genitalne bradavice.

Bradavica je rast kože uzrokovana nekim vrstama virusa zove humani papiloma virus (HPV). HPV inficira gornji sloj kože, obično ulazi u tijelo u području slomljena kože. Virus uzrokuje gornji sloj kože naglo raste, formira bradavica. Većina bradavice nestaju sami od sebe unutar nekoliko mjeseci ili godina.

Bradavice mogu rasti bilo gdje na tijelu, a postoje različite vrste. Na primjer, uobičajene bradavice rastu najčešće na rukama, ali oni mogu rasti bilo gdje. Tabani bradavice rastu na tabanima.

Bradavice se lako prenose izravnim kontaktom s humanim papiloma virusom. Možete zaraziti se opet dodirivanjem bradavica, a zatim dodiruje drugi dio vašeg tijela. Možete zaraziti drugu osobu dijeleći ručnici, britve, ili drugih osobnih predmeta. Nakon što ste imali kontakt s HPV-om, to može potrajati mnogo mjeseci sporog rasta ispod kože prije nego što primijetite bradavicu.

Malo je vjerojatno da ćete dobiti bradavica svaki put kad dođe u kontakt s HPV-om. Neki ljudi su više vjerojatno da će dobiti bradavice od drugih.

Bradavice dolaze u širokom rasponu oblika i veličina. Bradavica može biti čekić s hrapavom površinom, ili to može biti ravna i glatka. Tiny krvne žile rastu u srž bradavica ga opskrbu krvlju. U oba zajedničkih i tabani bradavice, ove krvne žile mogu izgledati tamno točkice u sredini bradavica-a.

Bradavice su obično bezbolne. No bradavica koja raste na mjestu gdje ste stavili pritisak, kao što je na prstu ili na dnu stopala, može biti bolno.

Liječnik obično može reći ako se rast koža bradavica samo gledanjem u njega. Vaš liječnik može uzeti uzorak bradavica i pogledati ga pod mikroskopom (biopsija kože). To se može učiniti ako to nije jasno da je rast bradavica. To također može biti učinjeno, ako se rast koža tamnija od kože koja ga okružuje, je nepravilan mrlje na koži, krvari ili je velika i brzo raste.