kada je statin potreban na niže moj kolesterol?

Odgovor B; Jonathan Sackner-Bernstein, MD

Cardiologis; Northshore bolnica, Long Island, NY

Statini su prekrasni lijekovi, jer iako oni mogu imati nuspojave, ti si sigurniji da statina, koja je pokazala da smanjuju rizik od srčanog udara ili moždanog udara.

Često čujem pacijenti izražavaju zabrinutost: “Ali ja sam čuo toliko na TV-u o svim tim nuspojavama i rizicima i mojoj jetri i moram imati test krvi svake godine, a ja stvarno ne vole pop tabletu.”

To je problem koji se dijele mnogi, a ja sam ne idući u vas prisiliti uzeti tabletu. Istina je, što ste imali problema zbog svog kolesterola vjerojatno za posljednjih 10 ili 15 godina kao plakovi su zgrade u arterijama svoje srce. To nije problem koji je danas samo razvija. To je samo da vam razina u krvi kolesterola je nenormalan po prvi put ili ste imali kardiovaskularnih događaja.

Dakle, mi sada imamo za tu raspravu. Činjenica da ste čuli o nuspojavama lijeka znači da ste dobro informirani. To je dobro, tako da razumijete koliko je važno da se vrati i imati taj test krvi nakon što počnete lijekove ili se doza je promijenjen. Jedna od velikih stvari koje smo naučili od puno velikih kušnji koje su učinili sa statinima tijekom tri, četiri, pet godina praćenja je da je broj pacijenata koji zapravo imaju problem nije sve što je drugačije od placeba u pogledu abnormalnosti jetre. A mi ne govorimo o zatajenja jetre, trebaju transplantaciju jetre, umiru od disfunkcije jetre, nakon što promijeniti svoj stil života, zbog disfunkcije jetre. Ono što mi ovdje govorimo o je abnormalnost u krvi da kada mijenjamo dozu statina, ili zaustaviti ga, ide dalje. U isto vrijeme, statini su lijekovi koji smanjuju rizik od srčanog ili moždanog udara bitno.

IZVOR

Jonathan Sackner-Bernstein, MD, kardiolog, Northshore bolnica, Long Island, NY