ono što je vaskulitis?

Vaskulitis (vas-kyu-LI-tis) je stanje koje uključuje upalu u krvnim žilama. Stanje se događa ako je vaš imunološki sustav napada svoje krvne žile greškom. To se može dogoditi kao rezultat infekcije, lijek ili druge bolesti ili stanja.

“Upala” se odnosi na tijela kao odgovor na ozljedu, uključujući i oštećenja krvnih žila. Upala može uključivati ​​bol, crvenilo, toplina, oteklina i gubitak funkcije u pogođenim tkivima.

U vaskulitisa, upala može dovesti do ozbiljnih problema. Komplikacije ovise o kojima se utječe na krvne žile, organe ili drugih tjelesnih sustava.

Pregled

Vaskulitis može utjecati na bilo koju od tijela krvnih žila. Ovi uključuju arterije, vene i kapilare. Arterije nose krv iz srca u svoje tijelo organa. Vene nose krv iz svojih organa i udova natrag na svoje srce. Kapilare se povezati male arterije i vene.

pogled

Ako krvna žila je upala, može suziti ili zatvoriti. To ograničava ili sprječava protok krvi kroz žile. Rijetko je krvna žila će se protežu i oslabiti, što uzrokuje da se iskriviti. Ova izbočina je poznat kao aneurizme (AN-u-rism).

Poremećaj u protoku krvi uzrokovana upala može oštetiti tjelesnih organa. Znakovi i simptomi ovise o kojima su oštećeni organi i razmjere štete.

Tipični simptomi upale, kao što su povišena temperatura i opća bolovi su uobičajena među ljudima koji imaju vaskulitis.

Postoje mnoge vrste vaskulitisa, ali sve u svemu stanje je rijetko. Ako imate vaskulitisa, izgledi zavisi

Liječenje često dobro radi ako je započeo rano. U nekim slučajevima, vaskulitis može ići u remisiju. “Remisija” označava stanje nije aktivan, ali se može vratiti, ili “buknuti” u bilo kojem trenutku.

Ponekad vaskulitis je kronični (u tijeku) i nikad ne ide u remisiju. Dugotrajno liječenje s lijekovima često mogu kontrolirati znakove i simptome kronične vaskulitisa.

Rijetko, vaskulitis ne dobro reagira na liječenje. To može dovesti do invalidnosti pa čak i smrt.

Mnogo je još uvijek nepoznata o vaskulitisa. Međutim, istraživači i dalje kako bi saznali više o stanju i različitih vrsta, uzroci i tretmani.