razumijevanje sifilis – dijagnoze i liječenje

Sifilis se obično dijagnosticira pomoću krvnog testa, ponekad u kombinaciji s ispitivanjem lezija. Ubrzo nakon infekcije, tijelo proizvodi infekcije u borbi protiv protutijela, koja može biti otkrivena s jeftinom krvi. Ta protutijela mogu ostati u krvi mjesecima ili godinama nakon infekcije. Teško je reći iz krvi koliko dugo pacijent možda imao sifilis. Svaka trudnica bi trebala primiti ovu krvnu sliku, s obzirom na rizik od prijenosa bolesti na njezinom razvoju djeteta.

Ako je uhvaćen rano, sifilis se može izliječiti antibioticima. Pojedinačna doza penicilina je vrlo učinkovit u tretiranju rane faze sifilisa i antibiotička također je prilično učinkovita (u većim dozama) u tretiranju kasnijim fazama bolesti. Ali ako bolest napreduje u treću fazu, možda pate od trajnog oštećenja srca ili živčani sustav.

Ako ste alergični na penicilin, obavijestite svog liječnika, a vjerojatno će dobiti azitromicin ili doksiciklin umjesto. Bez obzira na tretman, od vas će zahtijevati praćenje krvi u redovitim intervalima za najmanje godinu dana nakon tretmana.

Ljudi koji primaju sifilisa tretman mora suzdržati od spolnog odnosa s novim partnerima dok su rane izliječi. Svi seksualni partneri trebaju biti obaviješteni o infekciji tako da se mogu ispitati i, ako je potrebno, liječi. Lokalne zdravstvene službe mogu pomoći s obavještavaju partnerima.

Nema home lijekova ili over-the-counter lijekovi koji će izliječiti sifilis.

Uvijek koristite lateks kondom pri seksu, pogotovo ako niste na obostrano monogamni, dugoročni odnos. Međutim, kondomi ne pružaju potpunu zaštitu, jer su sifilis čireve može ponekad biti na područjima koja nisu pokrivena kondomom.

Pranje, mokrenje, ili ispiranje nakon seksa ne sprječava spolno prenosivih bolesti, uključujući i sifilis.