Što je osteoporoza?

Ženske Zdravlje Trendovi

Osteoporoza, što znači “poroznih kostiju” je stanje koje uzrokuje kosti postupno tanke i slabe, ostavljajući ih osjetljiv na frakture. Oko 2 milijuna lomova javljaju svake godine zbog osteoporoze.

Do Shari SimsThere je novi, osjetljiva na zaslonu za rak vrata maternice – još samo 15 posto liječnika koristite. Zašto Papa više ne može biti dovoljno; Pretpostavimo da su test probira za rak vrata maternice koji bi mogao otkriti potencijalne opasnosti s puno više osjetljivosti nego Pap. Test toliko pouzdani da kada je to učinjeno sa Pap, mogli vjerovati rezultate gotovo 100 posto. Zvuči kao sve žene će ga dobiti, zar ne? Pa … postoji takav ekran – HPV testa. Bilo je…

Od procijenjenih 8,9 milijuna više ljudi u svijetu oboljelih od osteoporoze, barem 80% su žene. Stručnjaci vjeruju su žene osjetljivije, jer njihove kosti imaju tendenciju da budu lakši i manje gusta i jer ženska tijela doživjeti hormonalne promjene nakon menopauze koje ubrzavaju gubitak koštane mase.

Iako je točan uzrok osteoporoze je nepoznat, proces kojim kostiju postaje porozna dobro razumio. Rano u životu, kost je slomljen i zamjenjuje kontinuirano, proces poznat kao kosti. Koštana masa vrhova obično u osobe sredine do kraja 20-ih.

Gubitak kosti – gdje slom kosti ide brže od kostiju nakupilo – obično počinje sredinom 30-ih. Kosti počinju gubiti kalcij – mineral koji ih čini teško – brže nego što oni mogu zamijeniti. Manje koštane pregradnje odvija i kosti početi tanka.

Za žene, gubitak gustoće kostiju ubrzava tijekom prvih pet do sedam godina nakon menopauze, a zatim usporava ponovno. Znanstvenici vjeruju da je ovaj nagli porast u postmenopauzi u gubitak koštane mase uzrokovan naglim padom tjelesne proizvodnje estrogena, koji izgleda kao da bi se držati kalcija u kostima.

Iako su neki gubitak gustoće kostiju je prirodni dio starenja, neke žene su na veći rizik za razvoj vrlo porozne kosti i fraktura kostiju povezane s osteoporozom. Žene koje su tanke ili imaju mali okvir su pod većim rizikom, kao što su oni koji puše, piju više nego umjereno, ili žive sjedilački način života. Žene s obiteljskom povijesti prijeloma kuka i oni koji su imali svoje uklonjeni jajnici, posebno prije dobi od 40 godina, također su sklonije stanja. Bijela i azijske žene su češće pogođene nego afričkim-a Hispanjolci žena.

Određene medicinske uvjete koji povećavaju razgradnju kostiju, kao što su bolesti bubrega, Cushingov sindrom i preaktivan štitnjače ili ginekoloških, također može dovesti do osteoporoze. Glukokortikoida, također poznat kao steroidi, koji se povećavaju gubitak kostiju. Anti-zauzeća lijekovi i produljena nepokretnost zbog paralize ili bolesti također mogu uzrokovati gubitak koštane mase.