Što je trombocitopenija?

Trombocitopenija (tromboza-bo-si-to-PE-ne-ah) je stanje u kojem u krvi ima niži od normalne broj ulomaka krvnih stanica zvanih trombociti (PLATE-omogućuje).

Trombociti su izrađene u vašem koštane srži, zajedno s drugim vrstama krvnih stanica. Oni putuju kroz krvne žile i držati se zajedno (ugrušak) da se zaustavi bilo krvarenje koje se može dogoditi ako se krvne žile oštećena. Trombociti su također nazivaju trombociti (tromboza-Bo-stranice), jer ugrušak također naziva tromb.

Kada je vaš krvni ima premalo trombocita, blagih do ozbiljnih krvarenja može dogoditi. Krvarenje se može pojaviti unutar vašeg tijela (krvarenje) ili ispod kože ili s površine kože (vanjska krvarenja).

Pregled

Normalan broj trombocita u odraslih osoba u rasponu od 150.000 do 450.000 trombocita mikrolitri krvi. Broj trombocita manji od 150.000 trombocita mikrolitri je niža od normalne. Ako je vaš broj trombocita u krvi padne ispod normalne, imate trombocitopeniju.

pogled

Međutim, rizik za ozbiljne krvarenja ne dogodi dok je broj postaje vrlo niskim manje od 10.000 ili 20.000 trombocita mikrolitri. Blaga krvarenje ponekad se javlja kada je broj manji od 50.000 trombociti mikrolitri.

Mnogi faktori mogu uzrokovati nizak broj trombocita, kao što je

Koliko trombocitopenija traje ovisi o njezinom uzroku. To može trajati od nekoliko dana do godine.

Tretman za ovo stanje ovisi o njezinom uzroku i težini. Blaga trombocitopenija često ne zahtijevaju liječenje. Ako je uvjet uzrokuje ili stavlja na rizik za ozbiljne krvarenja, možda ćete morati lijekove ili krvi ili trombocita transfuziju. Rijetko, slezena možda morati biti uklonjena.

Trombocitopenija može biti kobno, pogotovo ako je krvarenje je žestoko, ili se javlja u mozgu. Međutim, ukupna izgledi za ljude koji imaju stanje je dobro, posebno ako se utvrdi da je uzrok niskom broju trombocita i tretirati.