što očekivati ​​nakon postupka stenta

Nakon obje vrste postupka stenta (za arterije sužene plakom ili aorte aneurizme), liječnik će ukloniti kateter iz svog arterije. Mjesto na kojem je umetnut kateter će biti zavijena.

Mala vreća s pijeskom ili drugih vrsta težine može se staviti na vrhu zavoja primjenjivati ​​pritisak i sprječavaju krvarenje. Vi ćete se oporaviti u posebnom području njege, gdje je vaš pokret će biti ograničena.

Dok ste u oporavku, medicinska sestra će provjeriti otkucaja srca i krvni tlak redovito. Sestra će pogledati da li ste krvarenje iz unosa mjestu.

Oporavak

Na kraju, mala modrica, a ponekad i mala, tvrda “čvor” pojavit će se na umetanje mjestu. Ovo područje se može osjetiti u bolovima ili prikupljanje ponuda za oko tjedan dana.

Uobičajene mjere opreza nakon stenta postupku

Te bi trebao obavijestiti liječnika ako

Nakon postupka stenta, liječnik će vjerojatno preporučiti da uzmete aspirin i drugi anticlotting medicine. Ovi lijekovi sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka od formiranja u stenta. Ugrušak krvi može dovesti do srčanog udara, moždanog udara ili drugih ozbiljnih problema.

Ako imate metalni stent, vaš liječnik može preporučiti aspirin i drugi anticlotting lijek za najmanje 1 mjesec. Ako vaš stent je obložena medicine, liječnik može preporučiti aspirin i drugi anticlotting lijek za 12 mjeseci ili više. Vaš liječnik će raditi s vama da odlučite najbolji način liječenja.

Vaš rizik od krvnih ugrušaka značajno povećava ako prestanete uzimati lijek anticlotting prerano. Uzimajući ove lijekove sve dok je vaš liječnik preporučuje je važno. On ili ona može preporučiti doživotno liječenje s aspirinom.

Ako ste s obzirom na operaciju za nekog drugog razloga, dok ste na tih lijekova, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome da li se može čekati nakon što ste prestali lijek. Anticlotting lijekovi mogu povećati rizik od krvarenja.

Također, anticlotting lijekovi mogu uzrokovati nuspojave, kao što je alergijski osip. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako bi se smanjio rizik od tih nuspojava.

Trebali biste izbjegavati snažan vježbe i težak za kratko vrijeme, nakon provedene procedure stenta. Vaš liječnik će vam reći kada možete vratiti na svoje normalne aktivnosti.

Detektori metala koji se koriste u zračnim lukama i drugim područjima screening ne utječu stentova. Vaš stenta ne bi trebala uzrokovati detektore metala otići.

Ako imate aorte tkanina stenta, vaš liječnik će vjerojatno preporučiti udarac imaging testovi (na primjer, u prsima rendgen) u prvoj godini što je postupak. Nakon prve godine, on ili ona može preporučiti godišnje imaging testovi.

Stentovi spriječiti arterije postanu uske ili blokiran opet u nekoliko mjeseci ili godina nakon perkutane koronarne intervencije (PCI), također poznat kao koronarne angioplastike. Međutim, stentovi nije lijek za aterosklerozu ili njezinih čimbenika rizika.

Izrada promjene načina života mogu spriječiti plaka iz zgrade u arterijama opet. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojim faktora rizika za aterosklerozu i promjene načina života koje morate napraviti.

Promjene u načinu života mogu uključivati ​​promjenu prehrane, odvikavanje od pušenja, tjelesne aktivnosti, gubitka težine i smanjenje stresa. Također treba uzeti sve lijekove kao i vaš liječnik propisuje. Vaš liječnik može predložiti uzimanje statina, koji su lijekovi koji snižavaju razinu kolesterola u krvi.

Za više informacija o promjenama u načinu života, idite na odjeljak liječenja u zdravstvenim temama Ateroskleroza članak.

Opisuje što stent je i kako se koristi kao dio postupka naziva perkutana koronarna intervencija ili PCI, ponekad zvan angioplastike. Pokazuje kako stent se nalazi u srcu i kako stent funkcije.

Promjene u načinu života