Što su procesirana hrana?

Prerađena hrana nisu samo mikrovalne jela i druge gotova jela. Pojam ‘prerađene hrane “odnosi se na bilo koju hranu koja je izmjenjena u odnosu na svoje prirodno stanje, na neki način, bilo iz sigurnosnih razloga ili udobnosti. To znači da se može jesti više prerađena hrana nego što ostvari.

Prerađena hrana nije nužno nezdravo, ali sve što bude obrađen mogu sadržavati dodatak soli, šećera i masti.

Jedna od prednosti kuhanja hrane od nule kod kuće je da znate točno što se događa u njemu, uključujući količinu dodane soli ili šećera.

Međutim, čak i domaća hrana ponekad koristi prerađenih namirnica. Čitajte na saznati kako možete jesti procesirana hrana, kao dio zdrave prehrane.

Ono što se računa kao prerađene hrane?

Većina trgovina-kupio namirnice će biti obrađena na neki način.

Primjeri uobičajenih prerađene hrane uključuju

Tehnike za preradu hrane uključuju zamrzavanje, konzerviranje, pečenje, sušenje i pasterizaciju proizvoda.

Dijetetičar Sian Porter kaže: “Nije sve prerađene hrane je loš izbor neke namirnice je potrebno za obradu kako bi ih sigurno, kao što su mlijeko, koja mora biti pasterizirano ukloniti štetne bakterije Ostale namirnice je potrebno za obradu kako bi ih pogodan za korištenje kao.. kao pritisak sjemena kako bi ulje.

Zamrzavanje voća i povrća čuva najviše vitamina, dok konzervi proizvode (odaberite one bez dodanog šećera i soli) može značiti prikladan za pohranu, kuhanje i izbor jesti tijekom cijele godine, s manje otpada i troškove nego svježe.

Sastojci kao što su sol, šećer i masti ponekad se dodaju prerađenoj hrani kako bi njihov okus više povjerenja i produžiti njihov vijek trajanja, ili u nekim slučajevima pridonijeti strukturi je hrana, kao što su soli u kruhu ili šećer u kolačima.

Ono što čini neki prerađena hrana manje zdrava?

To može dovesti do ljudi koji jedu više od preporučene količine za tih aditiva, kao i oni svibanj ne biti svjesni koliko je dodan u hranu koju kupuju i prehrane. Ove namirnice mogu biti i veći u kalorija, zbog velike količine dodanog šećera ili masti u njima.

Osim toga, prehrana bogata crvenim i prerađenog mesa (redovito jesti više od 90g dnevno) također je povezana s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Neke studije su pokazale da konzumiranje velike količine prerađenog mesa može biti povezana s većim rizikom od raka ili bolesti srca.

Obrađeno meso se odnosi na meso koje je sačuvan pušenjem, liječenje, soljenje ili dodavanjem konzervansa. To uključuje kobasice, slaninu, šunku, salamu i paštete.

Ministarstvo zdravstva preporučuje da ako trenutno jede više od 90 g (kuhana težina) crvenog i prerađenog mesa dnevno, što smanjiti na 70g dnevno. To je ekvivalent za dvije ili tri rashers slanine, ili malo više od dvije kriške pečene janjetine, govedine ili svinjetine, a svaka veličine pola kriške kruha.

Međutim, važno je imati na umu da je pojam “obrađeno” odnosi se na vrlo širokom rasponu namirnica, od kojih mnogi mogu jesti kao dio zdrave, uravnotežene prehrane.

Kako mogu jesti procesirana hrana, kao dio zdrave prehrane?

Čitanje nutritivne oznake može vam pomoći izabrati između prerađenih proizvoda i držati ček na iznos od prerađene hrane koju jedu koje su visoke u masnoće, soli i dodanih šećera.

Dodavanje u konzervi rajčice na vašoj košarici, na primjer, je odličan način da poboljšate vaš 5 dan. Oni također mogu biti pohranjeni za dulje i koštati manje od svježih rajčica – samo provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da nema dodana sol ili šećer.

Većina unaprijed pakirane namirnice imaju oznaku prehrane na leđima ili strani pakiranja.

Ova vrsta naljepnica sadrži podatke o energiji (kJ / kcal), masti, zasićenih (zasićenih masti), ugljikohidrata, šećera, proteina i soli. To također može pružiti dodatne informacije o određenim hranjivim tvarima kao što su vlakana. Sve informacije prehrana daje po 100 grama, a ponekad i po porciji hrane.

Postoje smjernice da vam kažem, ako je hrana visoke ili niske u masti, zasićenih masti, soli ili šećera. Ovi su

Visoko: više od 17,5 g masti na 100g, niskih: 3g masti ili manje po 100g

Visoko: više od 5 g zasićenih masti na 100g, niskih: 1,5 g zasićenih masti ili manje po 100g

Kako mogu znati da li je obrađena hrana je visoko u masti, zasićenih masti, šećer ili sol?

Visoko: više od 22,5 g ukupnih šećera na 100g Niska: 5 g ukupnih šećera ili manje po 100g

Visoko: više od 1,5 g soli na 100g (ili 0,6 g natrija) Niska: 0.3g soli ili manje po 100g (ili 0,1 g natrij)

Na primjer, ako se pokušava smanjiti zasićene masnoće, pokušajte ograničiti količinu hrane koju jedete koji imaju više od 5 g zasićenih masti na 100g.

Ako je obrađena hrana želite kupiti ima oznaku prehrana koja koristi označavanje bojom, često ćete naći mješavinu crvene, jantar i zelena. Dakle, prilikom odabira između sličnih proizvoda, pokušati ići za više zelenila i Jantar, a manje crvene, ako želite napraviti zdraviji izbor.

Međutim, čak i zdravije spremni obroci mogu biti veći u masti i drugih dodataka nego domaće ekvivalent. To ne znači da domaća hrana ne može biti visok u kalorije, masti, soli i šećera, ali ako napravite sami obrok, da ćete imati puno bolju ideju o tome što je otišao u nju. Možete čak i spasiti se nešto novca, previše.

Savjete o tome kako jesti zdravo na proračun, pročitajte naše zdrave recept ideje i provjeriti Eat4Cheap izazov.

01/06 /

01/06 /

Prilikom kuhanja hrane kod kuće …

Ako želite dobiti ravnotežu vašoj prehrani pravo, koristite Eatwell Guide. To vam pokazuje koliko ste trebali jesti iz svake skupine hrane

Kako razumjeti hrane oznake i napraviti zdraviji izbor kada ste u kupovinu

Jesti puno crvenog mesa, vjerojatno povećava rizik od raka debelog crijeva. Saznajte koliko bismo trebali jesti

Iza Naslovi ima pogled na znanost iza brojenje kalorija

Svakog petka za četiri tjedna, poslati će besplatan, ukusan, zdrav recept možete kuhati kod kuće od nule za oko £ 5 obroka

Eatwell vodič

hrane oznake

Crveno meso i rizik od raka crijeva

Vijesti Analiza: Možemo li računati na brojanje kalorija?

obrok Mixer