tretman za idiopatske plućne fibroze: lijekovi, terapije kisikom, plućne rehabilitacije, i još mnogo toga

Boehringer Ingelheim.

William Blahd, M; ožujka 02, 2016

Ako imate idiopatske plućne fibroze (IPF), možete učiniti puno stvari će vam pomoći da se osjećate bolje. Bilo da ste je dobio kašalj ili osjetiti kratkog daha, tretmani mogu napraviti veliku razliku. Ne postoji lijek, ali lijekove i druge vrste terapije može olakšati simptome i učiniti vaš život lakšim.

Neki novi lijekovi mogu pomoći usporiti bolest. Oni mogu spriječiti veću ožiljak tkiva od formiranja u pluća. Ostali tretmani pomoći da lakše disati, kontrolirati svoj kašalj, dati vam više energije, ili spriječiti infekcije koje bi mogle učiniti ako bolesniji.

Opcije li odabrati ovise o vašim specifičnim simptomima, općem zdravlju i dobi. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako bi se shvatiti najbolji plan, tako da možete uživati ​​u životu i ostati aktivan.

Dva lijekovi mogu pomoći spriječiti nove ožiljke od formiranja u plućima, što je uzrok vaših problema s disanjem.

Nintedanib (Ofev) i Pirfenidon (Esbriet) blokiraju proces u tijelu koji dovodi do ožiljka pluća. Oni mogu zadržati svoje IPF od pogoršava i mogu pomoći da bolje disati.

Ostali lijekovi u borbi protiv upala čini da se osjećate bolesni ili uzrokuje ožiljke. Vaš liječnik može predložiti

Lijekovi se mogu liječiti svoje IPF ožiljke ili simptome, ali to možete učiniti druge stvari disati bolje i dobiti više energije.

Kisik terapija. To pomaže da se osjećate manje kratkog daha, tako da možete ostati aktivan. Vi ćete nositi mali, lagani spremnik kisika s vama i udahnite kroz malu cjevčicu u nos.

Plućna rehab. Vi raditi vježbe kako bi se vaše disanje i izgraditi snagu.

Vaš terapeut može vam dati savjete o zdravoj prehrani, tako da zadrži svoju težinu i razinu energije gore. On također može vam pokazati kako da spasi svoju energiju za kada je to najpotrebnije.

Ako vaš IPF ožiljaka je teška, liječnik može predložiti transplantaciju pluća. Većina ljudi samo misle o to ako drugi tretmani ne rade.

Kortikosteroidi kao što su PREDNISONE; Lijekovi koji usporavaju vaš imunološki sustav, kao što su azatioprin (Imuran®), ciklofosfamid (Cytoxan) i mikofenolat mofetil (CellCeptu)