vaginalna atrofija (atrofični vaginitis) vodič – uzroci, simptomi i liječenje opcije

Što je?

Vaginalna atrofija je promjena vagine koja se razvija kada postoji značajan pad razine ženskog hormona estrogena. Stanje se također naziva atrofični vaginitis .; Estrogen, koji je proizveden od strane jajnika, igra važnu ulogu u održavanju vaginalne tkiva podmazane i zdrav. Kada su razine estrogena niske, vaginalno tkivo postaje atrofični – tanka, suha i zakržljao. Vagina može postati skloniji upala u atrofični stanju .; Uobičajeni uvjeti s niske razine estrogena koji uzrokuju vaginalne atrofije uključuju; Klimakterij, kada je normalno, dobne promjene tjelesne uzrokovati jajnike smanjiti njihovu proizvodnju estrogena; Kirurško uklanjanje jajnika prije dobi od prirodne menopauze, koja se može obaviti u isto vrijeme kao histerektomije (uklanjanja maternice); Liječenje s lijekovima koji se koriste za smanjenje razina estrogena u žena koje imaju stanja kao što mioma maternice i endometrioze; Prijevremena menopauza, koja se javlja prije dobi od 40 godina, u mlađoj dobi nego što se smatra normalnim za prosječnu ženu; Dojenje

Simptomi

Uobičajeni znakovi vaginalne atrofije uključuju; Suhoća rodnice; Vaginalni svrab ili peckanje; Bolan spolni odnos; Svjetlo krvarenje nakon spolnog odnosa

Dijagnoza

Ako ste žena srednjih godina, liječnik će vas pitati da li ste počeli u menopauzu ili da li ste iskusili simptome menopauze (odsutan ili nepravilnog menstrualnog razdoblja, promjene raspoloženja, valunge, poteškoće sa spavanjem po noći, noćno znojenje).

Koliko dugo to traje?

Stanje će se nastaviti sve dok se ne liječi ili razina estrogena se vratiti u normalu.

Kako spriječiti ovu zdravstveno stanje

Vodotopljiva vaginalno lubrikant mogu se koristiti za navlažiti tkiva i spriječiti bolni spolni odnos. Redovita seksualna aktivnost može pomoći u sprečavanju simptoma. To je zato što je spolni odnos poboljšava cirkulaciju krvi u vaginu, što pomaže u održavanju vaginalno tkivo.

Kako liječiti ovu zdravstveno stanje

Vaginalna atrofija može biti tretirana sa terapijom estrogenom. Liječnik može propisati estrogenski tabletu, tematska estrogenske kreme, čepići za umetanje u vaginu, što je estrogen kože krpa, ili vaginalni estrogenski prsten. Estrogen krema ili čepići umetne u vaginu pomoću aplikatora. Estrogen flaster se primjenjuje jednom ili dva puta tjedno aplikacije estrogena kroz kožu. Vaginalni prsten stavi u vaginu na 3 mjeseca i polako otpušta estrogen izravno vaginalnog tkiva.

Kada posjetiti liječnika

Zakazati sastanak sa svojim liječnikom ako imate bilo kakve vaginalno krvarenje, vaginalne suhoće, pečenje ili svrbež, ili ako bolni spolni odnos nije oslobođena s topiv u vodi maziva.

Prognoza

U većini ljudi, izgledi je odličan.