vesicoureteral refluks

Vesicoureteral (ves-IH-kOe-yoo-Ree-tur-ul) refluksna je abnormalni protok urina iz mjehura natrag cijevi (uretera) koje spajaju bubrege na svoj mjehur. Normalno, mokraća teče dolje s bubrezima u mjehuru.

Vesicoureteral refluks obično dijagnosticira kod dojenčadi i djece. Poremećaj povećava rizik od infekcija mokraćnog sustava, koji, ako se ne liječi, može dovesti do oštećenja bubrega.

Vesicoureteral refluks može biti primarna ili sekundarna. Djeca s primarnim vesicoureteral refluksa rođena s defektom u ventilu koji inače sprečava urina iz teče unatrag iz mjehura u mokraćovoda. Sekundarna vesicoureteral refluks je zbog kvara urinarnog trakta, često uzrokovane infekcijom.

Djeca mogu prerasti osnovnu vesicoureteral refluks. Tretman koji uključuje lijekove ili operaciju, ima za cilj sprečavanje oštećenja bubrega.

Infekcije mokraćnog sustava najčešće se javljaju kod osoba s vesicoureteral refluksa. Infekcije mokraćnog sustava (IMS) uvijek ne uzrokuje vidljive znakove i simptome, iako većina ljudi ima neke.

Ovi znakovi i simptomi mogu uključivati

Uti može biti teško dijagnosticirati kod djece, koji mogu imati samo nespecifične znakove i simptome. Znakovi i simptomi u djece s IMS također može uključivati

Kada posjetiti liječnika

Što možeš učiniti

Kao što je vaše dijete dobiva stariji, liječi vesicoureteral refluks može dovesti do drugih simptoma, uključujući

Još jedan pokazatelj vesicoureteral refluksa, koja može biti otkrivena prije rođenja od strane sonogram, oticanje bubrega ili struktura urina za prikupljanje jednog ili oba bubrega (hidronefroza) u fetusa, uzrokovanih backup mokraće u bubrezima.

Što očekivati ​​od svog liječnika

Obratite se svom liječniku odmah ako je vaše dijete razvija bilo koji od znakova ili simptoma IMS, kao što su

Ocjenjivanje stanja

Nazovite svog liječnika o groznica, ako je vaše dijete

Lijekovi

Osim toga, nazovite svog liječnika odmah ako vaše dijete ima sljedeće znakove ili simptome

kirurgija

Vaš mokraćni sustav uključuje bubrezi, ureters, mjehura i mokraćne cijevi. Svi igraju ulogu u uklanjanju otpadnih tvari iz tijela.

Bubrezi, par organa u obliku zrna na stražnjoj strani gornjeg abdomena, filter otpada, vode i elektrolita – minerali, kao što su natrij, kalcij i kalij, koji pomažu u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu – iz krvi.

Cijevi se zove uretera nositi mokraću iz bubrega do mjehura, gdje je pohranjena sve dok se ne izlazi iz tijela kroz drugu cijev (uretra) tijekom mokrenja.

Vesicoureteral refluks može razviti u dva oblika, osnovnim i srednjim

Primarni vesicoureteral refluks. Uzrok ovog češći oblik je kvar koji je prisutan prije rođenja (kongenitalne). Je kvar u funkcionalnoj ventil između mjehura i uretre koja obično zatvara kako bi se spriječilo urina teče natrag.

Kako vaše dijete raste, uretera produljiti i ispraviti, što može poboljšati funkciju ventila i na kraju riješiti refluks. Ova vrsta vesicoureteral refluks tendenciju da se izvoditi u obitelji, što upućuje da je možda i genetski, ali točan uzrok kvara je nepoznat.

Faktori rizika za vesicoureteral refluks uključuju

Obiteljska povijest. Primarna vesicoureteral refluks tendenciju da se izvoditi u obitelji. Djeca čiji su roditelji imali uvjet su pod većim rizikom da se razvija.

Braća i sestre djece koja su uvjet također su pod većim rizikom, tako da vaš liječnik može preporučiti screeninga za braću i sestre djeteta s primarnim vesicoureteral refluksa.

Oštećenje bubrega je primarna briga s vesicoureteral refluksa. Teža je refluks, više ozbiljne komplikacije su vjerojatno da će biti.

Komplikacije mogu uključivati

Bubrega (bubrežna) ožiljke. Netretirane IMS može dovesti do ožiljaka, također poznat kao refluks nefropatije, koja je trajna oštećenja bubrežnog tkiva. Pričuvni urina izlaže bubrege za viši od normalnog tlaka.

Ako su bubrezi zaraženo, to može dovesti do ožiljka vremenom. Opsežna ožiljaka može dovesti do visokog krvnog tlaka i zatajenja bubrega.

Liječnici obično otkriju vesicoureteral refluks kao dio follow-up ispitivanja kada dijete ili dijete je s infekcije mokraćnog sustava dijagnosticira. Ako vaše dijete ima znakove i simptome kao što su bol ili spaljivanje tijekom mokrenja ili uporni, neobjašnjive groznice, nazovite vašeg djeteta liječniku.

Nakon evaluacije, vaše dijete će biti upućeni na liječnika koji se specijalizirao u uvjetima mokraćnog sustava (urologu).

Evo neke informacije kako bi vam pomogao spremni i što možete očekivati ​​od svog djeteta liječniku.

Prije svog imenovanja, uzeti vremena za napisati ključne informacije, uključujući

Za vesicoureteral refluks, neka osnovna pitanja pitati Liječnik vašeg djeteta uključuju

Ne ustručavajte se postavljati pitanja koja su vam za vrijeme vašeg djeteta imenovanja. Najbolji izbor za liječenje vesicoureteral refluks – koja može biti u rasponu od budnim čekanja na operaciju – često nije jasan. Da bi se došlo do rješenja za obradu da se osjeća pravo na vas i vaše dijete, važno je da ste razumjeli stanje vašeg djeteta i prednosti i rizike svakog raspoloživog terapije.

Liječnik vašeg djeteta će izvesti fizički pregled vašeg djeteta. On ili ona je vjerojatno da će vam postaviti niz pitanja, kao dobro. Budući da je spreman odgovoriti na njih mogu zadržati vremena za ići preko točaka koje žele provesti više vremena. Vaš liječnik može zatražiti

Analiza mokraće – laboratorijske analize uzorka urina – može otkriti da li Vaše dijete ima uti. Ostali testovi su potrebni kako bi se utvrdilo prisustvo vesicoureteral refluksa, uključujući

Bubrega i ultrazvuk mjehura. Također se zove sonografija, ova slikovna metoda koristi visoko-frekventnu zvučne valove za proizvodnju slike bubrega i mjehura. Ultrazvuk može otkriti strukturne abnormalnosti.

Ova ista tehnologija, često se koristi za vrijeme trudnoće pratiti fetalni razvoj, također može otkriti otečene bubrege u bebe, naznaku osnovnog vesicoureteral refluksa.

Mokrenja cystourethrogram (VCUG). Ovaj test koristi rendgenske zrake mjehura kad je pun i kada je pražnjenje otkriti abnormalnosti. Tanka, fleksibilna cijev (kateter) je umetnuta kroz mokraćnu cijev i na mjehur, a vaše dijete leži na njegov ili njezin povratak na rendgenskim stola.

Nakon kontrast boja se ubrizgava u mjehur kroz kateter, djetetov mjehur X-obasjana u raznim položajima. Zatim se kateter se uklanja, tako da vaše dijete može pišati, i više X-zrake su poduzete mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi tijekom mokrenja da vidi je li mokraćnog sustava radi ispravno.

Rizici povezani s ovom testu uključuju nemir s kateterom ili ima punu mjehura i mogućnost novog infekcije mokraćnog sustava.

Nuklearni skeniranje. Ovaj test, poznata kao radionuklida cystogram, koristi postupak sličan primjenjenom za VCUG, osim što se umjesto boje koja se ubrizgava u djetetovom mjehura kroz kateter, ovaj test koristi radioaktivne tragača (radioizotopa). Skener otkriva crtač i pokazuje da li je mokraćnog sustava radi ispravno.

Rizici uključuju nemir od katetera i nemir za vrijeme mokrenja. Vašeg djeteta mokraća može biti pomalo ružičaste za dan ili dva nakon ispitivanja.

Liječnici razred vesicoureteral refluks prema stupnju refluksa. U najblažem slučaju, urin podupire samo na mokraćovoda (razred I.). Najteži slučajevi odnose na tešku oticanje bubrega (hidronefroza) i uvijanje mokraćovoda (razred V).

Mogućnosti za liječenje vesicoureteral refluks ovisi o težini stanja. Djeca s blagim slučajevima primarnog vesicoureteral refluks može s vremenom prerasti u nered. U tom slučaju, vaš liječnik će vjerojatno preporučiti čekati-i-vidjeti pristup.

Za teža vesicoureteral refluks, mogućnosti liječenja uključuju

IMS zahtijevaju brz liječenje antibioticima kako bi infekcija kreću iz bubrega. Kako bi se spriječilo utis, liječnici također može propisati antibiotike u nižoj dozi nego za liječenje zaraze.

Dijete se liječi lijekovima treba pratiti sve dok on ili ona je uzimanje antibiotika. To uključuje povremene fizičke ispite i testove urina za otkrivanje proboj infekcije – utis koji se javljaju unatoč liječenja antibioticima – i povremenim radiološki skeniranje mjehura i bubrega kako bi se utvrdilo je li vaše dijete je preraslo vesicoureteral refluks.

Kirurgija za vesicoureteral refluksa otkloni kvar u funkcionalnoj ventil između mjehura i svaki zahvaćeni mokraćovoda koji ga čuva od zatvaranja i sprečavanje urin iz teče unatrag.

Metode kirurškog popravak uključuju

Otvorene operacije. Provedena je pomoću opću anesteziju, ova operacija zahtijeva rez u donjem dijelu trbuha kroz koji kirurg popravke malformacije koja je uzrok problema.

Ovaj tip operacije obično zahtijeva nekoliko dana boravka u bolnici, tijekom koje kateter se čuva na mjestu za odvod vašeg djeteta mjehura. Vesicoureteral refluks može trajati u malom broju djece, ali to obično rješava sama od sebe, bez potrebe za daljnje intervencije.

Endoskopska kirurgija. U ovom postupku, liječnik umeće osvijetljene cijevi (cystoscope) kroz mokraćnu cijev vidjeti unutar vašeg djeteta mjehuru, zatim ubrizgava sredstva za povećanje volumena oko otvaranja zahvaćeni mokraćovoda pokušati ojačati sposobnost Valve je da zatvori ispravno.

Ova metoda je minimalno invazivna u usporedbi s otvorenim operacije i predstavlja manje rizika, iako to ne može biti kao učinkovit. Ovaj postupak zahtijeva opću anesteziju, ali općenito se može izvesti kao ambulantne operacije.

Infekcije mokraćnog sustava, koji su toliko uobičajene da vesicoureteral refluks, može biti bolno. No, možete poduzeti korake za ublažavanje vašeg djeteta nelagodu dok antibiotici očistiti infekcije. Oni uključuju

Potaknite dijete da pije tekućine, osobito vode. Pitka voda razrjeđuje urin i može pomoći istjerati bakterija.

Izbjegavajte sokove i bezalkoholna pića koji sadrže limun i kofein do vašeg djeteta infekcije je uklonjena. Oni mogu iritirati mjehur i imaju tendenciju da se pogoršati često ili hitnu potrebu za mokrenjem.

posjetite svog liječnika