vitiligo tretmani i lijekovi

Mnogi tretmani su na raspolaganju kako bi se povratila boju kože, pa čak i ton kože. Rezultati su različiti i nepredvidljivi. Neki tretmani imati ozbiljne nuspojave. Dakle, vaš liječnik može predložiti da se prvo pokušati poboljšati izgled vaše kože primjenom samotamnjenje proizvode ili šminku.

Ako vi i vaš liječnik odluči za liječenje vaše stanje s lijekom ili druge terapije, postupak može potrajati nekoliko mjeseci mogli ocijeniti njenu učinkovitost. A vi svibanj morati probati više od jednog pristupa prije nego što pronađete tretman koji je najbolji za Vas.

Ne lijek može zaustaviti proces Vitiligo – gubitak pigmenta stanica (melanocita). No, neki lijekovi, koji se koriste sami ili sa svjetlosnom terapijom, može poboljšati izgled vaše kože.

Kreme koje kontroliraju upale. Lokalna kortikosteroida može pomoći povratak boju (repigment) kože, osobito ako se početi koristiti u ranoj fazi bolesti. Vi ne možete vidjeti promjenu u boji vaše kože za nekoliko mjeseci.

Lijekovi

kirurgija

Ova vrsta krema je učinkovit i jednostavan za korištenje. Ali to može uzrokovati nuspojave kao što su stanjivanje kože ili pojave pruge ili linije na koži.

Blaži oblici lijeka mogu se propisati za djecu i za ljude koji imaju velike površine gubi boju kože.

U kombinaciji lijekova i terapija svjetlom. Ovaj tretman kombinira lijek koji se zove psoralen sa svjetlosnom terapijom (photochemotherapy) za povratak boje na svjetlo zakrpe. Nakon što se Psoralena kroz usta ili primjeniti na zahvaćene kože, da ste izložena ultraljubičastom A (UVA) ili UVB svjetlo. Budući da je droga čini kožu više osjetljivi na svjetlost, vaša koža postaje ružičasta. Kao što liječi kožu, pojavit će se normalnije boje kože. Možda ćete morati ponoviti tretmane do tri puta tjedno za šest do 12 mjeseci.

Moguće nuspojave uključuju ozbiljne opekline, stvaranje mjehura, svrbež, overdarkening kože i povećani rizik od katarakte i rak kože. To može pomoći ako se za jedan do dva dana nakon svakog tretmana se primjenjuju za zaštitu od sunca, nosite UV-zaštitno sunčane naočale i izbjegavati izravne sunčeve svjetlosti. Oralni psoralen s UVA zračenja ne preporučuje se djeci mlađoj od 12 godina.

Uklanjanje preostalih boja (depigmentacija). Ova terapija može biti opcija ako vaš vitiligo je široko rasprostranjena i drugi tretmani nisu radili. Lijek s monobenzone se primjenjuje na nepromijenjenih područja kože. To postupno posvjetljuje, tako da se uklapa sa potamnjelih područjima. Terapija se vrši dva puta dnevno tijekom devet mjeseci, ili duže. Morat ćete se izbjeglo koža-na-kožu kontakt s drugim ljudima za najmanje dva sata nakon primjene lijeka, tako da ne ga prenijeti na njih.

Nuspojave mogu uključivati ​​crvenilo, oteklina, svrbež i suhu kožu. Depigmentacija je stalna, i uvijek ćete biti vrlo osjetljiv na sunčevu svjetlost.

Kirurgija može biti opcija za vas, ako svjetlosna terapija i lijekovi ne rade. Operacija se također mogu koristiti s tim terapijama. Cilj sljedećih tehnika je da se čak i iz vaše kože vraćajući boju.