vortioxetine (oralnim putem) opis i brand imena

Vortioxetine se koristi za liječenje depresije.

Ovaj lijek je dostupan samo sa svojim liječnikom recept.

Ovaj proizvod je dostupan u sljedećim oblicima doza

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Za ovaj lijek, sljedeće treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ove lijekove ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke vortioxetine u pedijatrijskoj populaciji. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost vortioxetine u starijih osoba. Međutim, bolesnici starije životne dobi imaju veću vjerojatnost da imaju Hiponatremija (nizak natrija u krvi), što može zahtijevati oprez u bolesnika koji su primali vortioxetine.

Tableta

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Alergije

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada uzimate ovaj lijek, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

pedijatrijski

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

gerijatrijske

Koristeći ovaj lijek s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebna u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Trudnoća

Dojenje

Interakcije lijekova

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na uporabu ovog lijeka. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Uzmi ovaj lijek samo kao režiji svog liječnika da koristi svoje stanje koliko je god moguće. Nemojte uzeti više od toga, nemojte to uzeti češće, a ne uzeti ga na duže vrijeme nego što vaš liječnik odredio.

Ostale interakcije

Ovaj lijek bi trebao doći s lijekovima vodič. Vrlo je važno da ste pročitali i razumjeli te informacije. Budite sigurni da zamolite svog liječnika o bilo čemu što ne razumiju.

Druge zdravstvene probleme

Vi svibanj uzeti ovaj lijek sa ili bez hrane. Također, uzeti ovaj lijek u isto vrijeme svaki dan.

Doziranje

Možda ćete morati da se vortioxetine za mjesec dana ili dulje prije nego što počnete osjećati bolje.

Doza ovog lijeka će biti drugačiji za različite pacijente. Slijedite liječničke naloge ili upute na etiketi. Sljedeće informacije uključuje samo prosječne doze ovog lijeka. Ako vaš doza je različita, nemojte ga mijenjati, osim ako vam liječnik ne kaže da to učinite.

Količina lijeka koji se uzme ovisi o snazi ​​i medicine. Isto tako, broj doza uzmete svaki dan, vrijeme dopušteno između doza i duljina vremena uzmete lijek ovise o medicinski problem za koji koristite lijek.

Ako propustite dozu ovog lijeka, uzmite je što je prije moguće. Međutim, ako je uskoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i vratite se na svoje redovno doziranje raspored. Ne dvostruko dozu.

Spremite lijek u zatvorenom spremniku na sobnoj temperaturi, dalje od izvora topline, vlage i svjetla. Čuvati od smrzavanja.

Čuvati izvan dohvata djece.

Nemojte držati zastarjeli lijek ili lijek više nije potreban.

Pitajte svog liječnikom kako bi trebali raspolagati bilo kojeg lijeka ne koristite.

Važno je da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi se omogućilo promjene u svom doze i pomoći smanjiti bilo kakve nuspojave.

Nemojte uzeti vortioxetine ako ste uzeli inhibitor monoamin oksidaze (MAO) (kao što Eldepryl®, Marplan®, Nardil®, Parnate®) metilen-plavo, ili linezolid u zadnjih 2 tjedna. Nemojte početi uzimati inhibitor MAO u roku od 21 dana od prestanka vortioxetine. Ako to ne učinite, možete razviti zbunjenost, uznemirenost, nemir, iznenadna visoka tjelesna temperatura, izuzetno visoki krvni tlak, ili teške konvulzije.

Vortioxetine može uzrokovati neki tinejdžeri i mladi biti uznemireni, razdražljivi ili prikaz drugih abnormalnih ponašanja. To također može uzrokovati neke ljude da imaju suicidalne misli i sklonosti ili postati depresivni. Neki ljudi mogu imati problema sa spavanjem, uzrujavati jednostavno, imaju veliki porast energije ili početi djelovati osvrće. Ako ste vi ili vaš njegovatelj primijetite bilo koji od ovih neželjenih efekata, obavijestite svog liječnika odmah. Neka liječnik zna ako ste vi ili netko u vašoj obitelji ima bipolarni poremećaj (manično-depresivnog) ili je pokušao počiniti samoubojstvo.

Vortioxetine može uzrokovati ozbiljne stanje koje se naziva serotoninski sindrom ako se uzima zajedno s nekim lijekovima, kao što su buspiron (Buspar®), fentanil (Abstral®, Duragesic®), litij (Eskalith®, Lithobid®), triptofan, gospina trava, i druge lijekove za depresiju (kao što je amitriptilin, nortriptyline), ili neki bol ili migrene lijekova (npr rizatriptana, sumatriptan, tramadol, Frova®, Imitrex®, Maxalt®, Relpax®, Ultram®, Zomig®). Provjerite sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo koje druge lijekove s vortioxetine.

Ovaj lijek može povećati rizik za krvarenje problema. Pobrinite se da Vaš liječnik zna ako također uzimate druge lijekove koji tanka krv, kao što je aspirin, nesteroidni protuupalni agensi, koji se nazivaju NSAR (npr diklofenak, ibuprofen, naproksen, Advil®, Aleve®, Celebrex®, Voltaren®), ili varfarin (Coumadin®, Jantoven®).

Hiponatremija (nizak natrij u krvi) mogu se javiti s ovim lijekom. Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate zbunjenost, poteškoće u koncentraciji, glavobolje, problema s pamćenjem, slabost i nepostojanost.

propustili dozu

Nemojte naglo prestati uzimati ovaj lijek bez provjere najprije sa svojim liječnikom. Vaš liječnik svibanj želite da se postupno smanjiti količinu koju koristite prije zaustavljanja u potpunosti. To će smanjiti šanse da povlačenje simptoma kao što su glavobolja, napetost mišića, promjene raspoloženja, vrtoglavice, curenje iz nosa, ili iznenadnim izljevima bijesa.

skladištenje

Ovaj lijek može uzrokovati neke ljude da postanu vrtoglavicu. Nemojte voziti ili raditi bilo što drugo što bi moglo biti opasno dok ne znate kako ovaj lijek utječe na vas.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.