Wilmsov tumor bolest

Wilmsov tumor je rijedak rak bubrega koji se prvenstveno utječe na djecu. Također poznat kao nefroblastomu, Wilmsov tumor je najčešći rak bubrega u djece. Wilmsov tumor najčešće pogađa djecu u dobi od 3 do 4 i postaje mnogo rjeđi nakon 5 godina.

Wilmsov tumor najčešće javlja u samo jednom bubrega, ali ponekad može se naći u oba bubrega u isto vrijeme.

Simptomi

Poboljšanja u dijagnostici i liječenju Wilmsov tumor poboljšali prognozu za djecu s ovom bolešću. Izgledi za većinu djece s Wilmsov tumor je vrlo dobra.

Abdominalna oteklina; Abdomena masa možete osjetiti; Bolovi u trbuhu; Groznica; Krv u mokraći

Vaš mokraćnog sustava – koji uključuje bubrezi, ureters, mokraćnog mjehura i uretre – uklanja otpad iz tijela putem urina. Vaši bubrezi, koji se nalazi u stražnjem dijelu vašeg gornjem dijelu trbuha, proizvoditi urin filtriranjem otpada i tekućine iz krvi.

Vaš mokraćnog sustava – koji uključuje bubrezi, ureters, mokraćnog mjehura i uretre – uklanja otpad iz tijela putem urina. Vaši bubrezi, koji se nalazi u stražnjem dijelu vašeg gornjem dijelu trbuha, proizvoditi urin filtriranjem otpada i tekućine iz krvi.

Vaš mokraćnog sustava – koji uključuje bubrezi, ureters, mokraćnog mjehura i uretre – uklanja otpad iz tijela putem urina. Vaši bubrezi, koji se nalazi u stražnjem dijelu vašeg gornjem dijelu trbuha, proizvoditi urin filtriranjem otpada i tekućine iz krvi.

Budući da je crna. Crna djeca imaju nešto veći rizik od razvoja Wilmsov tumor nego učiniti djecu drugih rasa. Djeca azijskog podrijetla izgledati kao da imaju manji rizik od uraditi djecu drugih rasa .; Nakon što je obiteljska povijest Wilmsov tumor. Ako je netko u djetetovom obitelji imao Wilmsov tumor, onda dijete ima povećan rizik od razvoja bolesti.

Wilmsov tumor uvijek ne uzrokuje znakove i simptome. Djeca s Wilmsov tumor može se pojaviti zdrava, ili oni svibanj iskustvo

Aniridia. U tom stanju šarenica – obojena dio oka – oblici samo djelomično ili uopće ne .; Hemihypertrophy. Stanje koje nastaje kada se jedna strana tijela je osjetno veća od druge strane .; Nespušteni testisi. Jedan ili oba testisa ne uspiju spustiti u skrotum (kriptorhizam) .; Hypospadias. Mokraćni (uretre) otvaranje nije na vrhu penisa, a nalazi se na donjoj strani.

Uzroci

Dogovorite sastanak u Vašeg djeteta liječniku ako primijetite bilo kakve znakove ili simptome koji vas brinuti. Znakovi i simptomi povezani s Wilmsov tumor koji se ne odnose na stanje i mnogo više vjerojatno da će biti uzrokovan nečim drugim.

Nije jasno što uzrokuje Wilmsov tumor.

Liječnici znaju da je rak počinje kada se stanice razvijaju greške u DNK. Pogreške omogućuju stanicama da rastu i dijele se nekontrolirano i nastaviti živjeti kada druge stanice će umrijeti. Akumulacijski stanica formira tumor. U Wilmsov tumor, taj proces odvija u stanicama bubrega.

U malom broju slučajeva, pogreške u DNK koja vode do Wilmsov tumor se prenose s roditelja na djecu. U većini slučajeva, ne postoji poznati veza između roditelja i djece koji mogu dovesti do raka.

Faktori koji mogu povećati rizik od Wilmsov tumor uključuju

Faktori rizika

Wilmsov tumor se javlja češće kod djece s određenim poremećajima prisutne pri rođenju, uključujući

Nefroblastom, WAGR sindrom. Ovaj sindrom uključuje Wilmsov tumor, aniridia, abnormalnosti spolovila i mokraćnog sustava, te mentalna retardacija .; Denys-Drash sindrom. Ovaj sindrom uključuje Wilmsov tumor, bolesti bubrega i muški pseudohermaphroditism, u kojoj dječak je rođen sa testisima, ali mogu pokazivati ​​ženske karakteristike .; Beckwith-Wiedemann sindromom. Znakovi ovog sindroma uključuju abdominalne organe koji strše u bazu pupkovine, velika jezik (makrogloziju) i proširene unutarnje organe.

Priprema za pregled

Wilmsov tumor može pojaviti kao dio rijetkih sindroma, uključujući

Napravite popis svih lijekova, vitamina i dodataka da vaše dijete uzima .; Pitajte člana obitelji ili prijatelja da dođu s tobom. Ponekad to može biti teško zapamtiti sve informacije pod uvjetom da ste tijekom imenovanja. Netko tko prati svibanj zapamtiti nešto što ste propustili ili zaboravili .; Zapišite popis pitanja pitajte svog liječnika.

Počnite tako da sastanak sa svojim obiteljskim liječnikom ili vašeg djeteta pedijatar ako vaše dijete ima znakove ili simptome koji vas brinuti. Ako je vaše dijete s Wilmsov tumor dijagnosticiran, možete biti upućeni na jedan liječnik koji se specijalizirao u liječenju raka (onkolog) ili kirurg koji se bavi bubrega operacijama (urologu).

Što je najvjerojatnije uzrok mog djeteta simptoma ?; Postoje li drugi mogući uzroci ovih simptoma ?; Koje vrste testova moje dijete treba? Da li ti testovi zahtijevaju nikakvu posebnu pripremu ?; Što je faza mog djeteta rak ?; Što tretmani su na raspolaganju, a koje ne biste preporučili ?; Koje vrste nuspojave mogu očekivati ​​od svakog tretmana ?; Postoje li alternative za primarni pristup koji ste sugerirajući ?; Hoću li morati ograničiti aktivnost mog djeteta ili promijeniti svoju prehranu tijekom liječenja ?; Što je mog djeteta prognoza ?; Hoće li se rak vratiti ?; Ima li kakvih brošura ili drugi tiskani materijal da mogu ponijeti sa sobom? Što web stranice mi preporučate?

Testovi i dijagnoza

Zbog imenovanja može biti kratak, i tamo je često mnogo toga za pokrivanje, to je dobra ideja da se dobro pripremiti. Evo neke informacije kako bi vam pomogao spremni i znaju što mogu očekivati ​​od svog liječnika.

Vaše vrijeme sa svojim liječnikom je ograničen, tako priprema popis pitanja će vam pomoći da većinu svog vremena zajedno. Popis pitanja iz svoje najvažnije najmanje važno u vrijeme slučaja ponestane. Za Wilmsov tumor, neka osnovna pitanja pitajte svog liječnika uključuju

Kad ste prvi put primijetili djetetove simptome ?; Postoji li povijest raka, uključujući rak u djetinjstvu, u djetetovom obitelji ?; Da li vaše dijete ima bilo kakve obiteljsku povijest urođene mane, osobito genitalija ili urinarnog trakta?

Osim pitanja koja ste spremni da zamolite svog liječnika, ne ustručavajte se postavljati druga pitanja tijekom svog imenovanja.

Tjelesni pregled. Liječnik će tražiti mogućih znakova Wilmsov tumor .; Krvi i urina. Krvni testovi ne može otkriti Wilmsov tumor, ali oni mogu pružiti vašeg djeteta liječniku s ukupnom procjenom zdravlje vašeg djeteta .; Imaging ispitivanja. testovi Imaging koji stvaraju slike vašeg djeteta bubrega može pomoći vaš liječnik odrediti je li vaše dijete ima tumor bubrega. Imaging testovi mogu uključivati ​​ultrazvuk, kompjuterizirana tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MRI) .; Kirurgija. Ako vaše dijete ima tumor bubrega, liječnik može preporučiti uklanjanje tumora ili cijeli bubreg bi utvrdio da li je tumor kancerogen. Uklonjeni tkivo se analizira u laboratoriju kako bi se utvrdilo da li je prisutan rak i koje vrste stanica su uključeni. Ova operacija može poslužiti i kao tretman za Wilmsov tumor.

Vaš liječnik je vjerojatno da će vam postaviti nekoliko pitanja. Budući da je spreman odgovoriti na njih mogu zadržati vremena za ići preko točaka koje žele provesti više vremena. Vaš liječnik može zatražiti

Za dijagnosticiranje Wilmsov tumor, djetetov liječnik može preporučiti

Faza I. rak je pronađen samo u jednom bubregu i općenito se može u potpunosti ukloniti kirurškim putem .; Faza II. Rak se proširio na tkiva i strukture u blizini pogođeni bubrega, kao što su masti i krvnih žila, ali to još uvijek može biti u potpunosti ukloniti kirurški .; Faza III. Rak se proširio izvan područja bubrega na obližnje limfne čvorove ili druge strukture unutar trbuha, a to se ne može u potpunosti ukloniti operacijom .; Faza IV. Rak se proširio na udaljene objekte, kao što su pluća, jetra, kosti ili mozak .; Stage V. Stanice raka se nalaze u oba bubrega.

Tretmani i lijekovi

Nakon vašeg djeteta liječnik dijagnosticira Wilmsov tumor, on ili ona radi kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri (stadij) od raka. Liječnik vašeg djeteta može preporučiti prsima X-zraka, prsa CT i skeniranje kostiju kako bi se utvrdilo da li se rak proširio izvan bubrega.

Uklanjanje dio zahvaćene bubrega. Djelomični nefrektomija uključuje uklanjanje tumora i dijela tkiva bubrega ga okružuje. Djelomična nephrectomy može biti opcija ako vaše dijete Rak je vrlo mala ili ako je vaše dijete ima samo jedan funkcioniranje bubrega .; Uklanjanje pogođeni bubrega i okolnog tkiva. U radikalnom nefrektomije, liječnici ukloniti bubreg i okolnog tkiva, uključujući i mokraćovoda i nadbubrežne žlijezde. Susjedne limfni čvorovi također može biti uklonjena. Preostali bubreg može povećati svoju sposobnost i preuzeti cijeli posao filtriranje krvi .; Uklanjanje svih ili dijela oba bubrega. Ako vaše dijete rak utječe na oba bubrega, kirurg radi za uklanjanje koliko rak je moguće iz oba bubrega. U malom broju slučajeva, to može značiti uklanjanje oba bubrega, što znači da vaše dijete će tada proći dijalizu bubrega. Transplantacija bubrega može biti opcija, tako da vaše dijete više neće trebati dijalizu.

Liječnik dodjeljuje vašeg djeteta rak pozornica, koji pomaže odrediti mogućnosti liječenja. Faze Wilmsov tumor se

Liječenje Wilmsov tumor obično uključuje operacije i kemoterapija. No, tretmani mogu se razlikovati ovisno o stadiju raka. Budući da je ovaj tip raka je rijetka, vaš liječnik može preporučiti da traže tretman u dječjoj raka centra koji ima iskustvo liječenje ove vrste raka.

Suočavanje i podrška

Liječenje Wilmsov tumor obično počinje s operacijom ukloniti sve ili dio bubrega (nephrectomy). Kirurgija se koristi za potvrdu dijagnoze, jer je tkivo uklonjeno tijekom operacije se šalju u laboratorij kako bi se utvrdilo da li je kancerogen.

Kirurgija za Wilmsov tumor može uključivati

Donesite omiljena igračka ili knjiga za uredske ili klinici posjeta, da bi vaše dijete zauzete, dok čeka .; Ostanite s djetetom za vrijeme ispitivanja ili liječenja, ako je moguće. Koristite riječi koje on ili ona će shvatiti da opišu što će se dogoditi .; Uključi vrijeme za igru ​​u djetetovom rasporedu. Igra može biti koristan outlet u bolnici. Glavne bolnice obično imaju igraonicu za djecu na liječenju. Često članovi igraonica osoblja su dio tima liječenja i imati trening u razvoju djeteta, rekreacije, psihologije ili socijalnog rada. Ako vaše dijete mora ostati u njegovoj ili njezinoj sobi, rekreativno terapeut ili dijete život radnik može biti na raspolaganju kako bi noćni posjet .; Pratite razinu energije dječja izvan bolnice. Ako on ili ona se osjeća dovoljno dobro, nježno poticati sudjelovanje u redovitim aktivnostima. S vremena na vrijeme vaše dijete će izgledati umorno ili bezvoljno, posebno nakon kemoterapije ili zračenja, tako da vrijeme za adekvatan odmor, previše .; Držite dnevnu evidenciju stanja vašeg djeteta kod kuće – tjelesne temperature, razine energije, spavanje uzorke, drogu daje i bilo kakve nuspojave. Podijelite ove informacije s Vašeg djeteta liječniku .; Planirajte normalnu prehranu, osim ako vaše dijete liječnik sugerira drugačije. Pripremite omiljene hrane kada je to moguće. Ako je vaše dijete podvrgnuti kemoterapiji, njegov ili njezin apetit može nestajati. Pobrinite se da unos tekućine povećava kako bi se suprotstavilo pad masivnog unosa hrane .; Potaknite dobre oralne higijene za svoje dijete. Usta isprati može biti korisno za čireve ili područja koja su krvarenja. Koristite balzam za usne ili vazelina umiriti ispucale usne. U idealnom slučaju, vaše dijete treba imati potrebne stomatološke zaštite prije početka liječenja. Nakon toga provjerite s Vašeg djeteta liječniku prije zakazivanja posjeta zubaru .; Provjerite s liječnikom prije bilo cijepljenje, jer je liječenje raka djeluje na imunološki sustav .; Budite spremni da razgovaraju sa svojim drugom djecom o bolesti. Recite im o promjenama koje mogu vidjeti u svom bratu, kao što su gubitak kose i označavanje energije .; Pitajte za podršku kliniku ili bolnicu djelatnika. Tražite organizacije za roditelje djece s rakom. Roditelji koji su već kroz to može pružiti ohrabrenje i nadu, kao i praktične savjete, kao što je ono što hrana mučninu dijete može naći ukusan. Pitajte vašeg djeteta liječnika o lokalnim grupama za potporu.

prevencija

Kemoterapija koristi snažne lijekove za ubijanje stanica raka u cijelom tijelu. Kemoterapija tretman obično uključuje kombinaciju lijekova koji djeluju zajedno za ubijanje stanica raka. Kemoterapija se može primijeniti kroz venu ili uzeti u obliku tableta.

Saznajte više o Wilmsov tumor

Koje nuspojave vaše dijete doživljava ovisit će o kojima se koriste lijekovi. Česte nuspojave uključuju mučninu, povraćanje, gubitak apetita, gubitak kose i učestale infekcije. Pitajte vašeg djeteta liječniku što može uzrokovati nuspojave tijekom liječenja, a ako postoje bilo kakve potencijalne dugoročne komplikacije.

Kemoterapija se može koristiti prije kirurškog zahvata kako bi se smanjio tumore i učiniti ih lakše ukloniti. Kemoterapija se može koristiti nakon operacije ubiti stanice raka koje mogu ostati u tijelu. Kemoterapija također može biti opcija za djecu čiji su karcinomi su previše napredni da se u potpunosti ukloniti kirurškim putem.

Za djecu koja imaju rak na oba bubrega, kemoterapija primjenjuje prije kirurškog zahvata. To može učiniti više vjerojatno da kirurzi mogu spasiti barem jedan bubreg kako bi se očuvala funkcija bubrega.

Više Wilmsov tumor

Radioterapija koristi visoko-energetske zrake, kao što su X-zrake, za ubijanje stanica raka.

Tijekom zračenja, Vaše dijete se nalazi na stolu i veliki stroj pomiče svoje dijete, upravo s ciljem energetske zrake na rak. Moguće nuspojave uključuju mučninu, proljev, umor i slična opekotinama iritaciju kože.

Radioterapija se može koristiti nakon operacije ubiti stanice raka koje nisu uklonjene tijekom operacije. Radioterapija također može biti opcija za kontrolu raka koji se proširio na druge dijelove tijela, ovisno o tome gdje se rak proširio.

Liječnik vašeg djeteta može preporučiti sudjelovanje u kliničkom ispitivanju. Ova istraživanja omogućuju djetetu priliku najkasnije liječenja raka, ali ne mogu garantirati lijek.

Raspraviti prednosti i rizike kliničkim ispitivanjima s djetetovog liječnika. Većina djece s rakom upisati u kliničkom ispitivanju. Međutim, upis u kliničkom ispitivanju je do vas i vaše dijete.

Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći voditi svoju obitelj kroz liječenje raka

Wilmsov tumor se ne može spriječiti ništa vi ili vaše dijete može učiniti.

Ako vaše dijete ima znakove i simptome koji povećavaju rizik od Wilmsov tumor, djetetov liječnik može preporučiti povremene bubreg ultrazvuk tražiti bubrežnih poremećaja. Iako je ovaj screening ne može spriječiti Wilmsov tumor, može pomoći otkriti bolest u ranoj fazi, kada je liječenje najvjerojatnije biti uspješna.

Simptomi i liječenje za

1

 1

)