ziprasidon intramuskularno

Stariji bolesnici s demencijom povezanih psihoze liječeni antipsihoticima su na povećan rizik od smrti u usporedbi s placebom. Iako uzroci smrti u kliničkim ispitivanjima su raznoliki, u većini smrti čini se ili kardiovaskularni (npr, zatajenje srca, iznenadna smrt) ili infektivni (npr pneumonija) u prirodi. Opservacijskih studija pokazuju da antipsihotici mogu povećati smrtnost. Nejasno je iz ovih studija u kojoj su mjeri rezultati smrtnosti može se pripisati antipsihotika, za razliku od pacijenta karakteristike. Ziprasidon mezilat nije odobren za liječenje pacijenata s demencija povezanih psihoze.

Koristi za ziprasidona

Terapijski Klasa: antipsihotik

Kemijski Klasa: Benzisothiazoyl

ziprasidon treba dati samo ili pod izravnim nadzorom liječnika.

Pri odlučivanju da koristite lijekove, rizici od uzimanja lijeka se mora odvagnuti dobro što će učiniti. To je odluka vi i vaš liječnik će učiniti. Ziprasidon, sljedeći treba uzeti u obzir

Obavijestite svog liječnika ako ste ikada imali bilo kakve neobične ili alergijsku reakciju na ziprasidona ili bilo kojim drugim lijekovima. Isto tako obavijestite svog zdravstvenog radnika ako imate bilo koje druge vrste alergija, kao što je na hranu, boje, konzervansi, ili životinja. Za bezreceptnih proizvoda, pažljivo pročitajte etiketu ili uputstvo sastojaka.

Odgovarajuće studije nisu provedena na odnos dobi na učinke ziprasidona injekcije u pedijatrijskoj populaciji. Sigurnost i učinkovitost nisu utvrđene.

Odgovarajuće studije provedene do sada nisu pokazali gerijatrijskih specifične probleme koje bi se ograničava korisnost ziprasidon injekcije u starijih osoba. Međutim, ziprasidon ne smije se koristiti za probleme u ponašanju u starijih osoba s demencijom.

Prije Korištenje ziprasidon

Nema odgovarajućih studija u žena za određivanje rizika za dojenče prilikom korištenja ovog lijeka tijekom dojenja. Vaganje potencijalne koristi protiv potencijalnih rizika prije uzimanja ovog lijeka tijekom dojenja.

Iako određeni lijekovi ne smiju se koristiti zajedno na sve, u drugim slučajevima dvije različite lijekovi mogu se koristiti zajedno, čak i ako se interakcija može dogoditi. U tim slučajevima, vaš liječnik svibanj želite promijeniti dozu ili mogu biti potrebne druge mjere opreza. Kada primate ziprasidon, posebno je važno da svom liječniku znati ako uzimate bilo koji od lijekova navedenih u nastavku. Slijedeće interakcije su odabrani na temelju njihovog potencijalnog značaja i nisu nužno all-inclusive.

Korištenje ziprasidon s bilo kojom od sljedećih lijekova nije preporučljivo. Vaš liječnik može odlučiti da te ne postupa s ovim lijekovima ili izmjenu nekih drugih lijekova koje uzimate.

Koristeći ziprasidon s bilo kojom od sljedećih lijekova obično se ne preporuča, ali može biti potrebno u nekim slučajevima. Ako su oba lijekove propisane zajedno, vaš liječnik može promijeniti dozu ili koliko često koristite jednu ili obje od lijekova.

Određeni lijekovi ne smiju se koristiti na ili oko vremena jesti hranu ili jesti određene vrste hrane, jer može doći do interakcije. Korištenje alkohola ili duhana s određenim lijekovima može uzrokovati interakcije da se dogodi. Porazgovarajte sa svojim liječnikom, korištenje lijeka s hranom, alkohola ili duhana.

Prisutnost drugih medicinskih problema mogu utjecati na korištenje ziprasidona. Provjerite jeste li reći svom liječniku ako imate bilo kakve druge zdravstvene probleme, osobito

Medicinska sestra ili drugi osposobljeni zdravstveni radnik će vam dati ziprasidon. ziprasidon se daje kao metak u jednog od svojih mišića.

Liječnik će vam dati nekoliko doze ziprasidona dok se stanje poboljšava, a zatim se prebacite na oralni lijek koji djeluje na isti način. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi toga, razgovarajte sa svojim liječnikom.

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak na redovite posjete kako bi bili sigurni da ziprasidona radi ispravno. Krvni testovi mogu biti potrebne za provjeru neželjenih učinaka.

ziprasidona može uzrokovati promjene u srčanom ritmu, kao što je stanje koje se naziva QT produljenje. To se može promijeniti način na koji vaše srce kuca i izazvati nesvjesticu ili ozbiljne nuspojave. Nazovite svog liječnika odmah ako imate bilo kakve simptome ritma problemima srca, kao što su brzo, lupanje ili nepravilnog otkucaja srca.

Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate bilo koji od sljedećih simptoma tijekom korištenja ziprasidon: konvulzije (napadaje), poteškoće s disanjem, brzi rad srca, visoku temperaturu, visok ili nizak krvni tlak, pojačano znojenje, gubitak kontrole mjehura, teške ukočenost mišića, neobično blijeda koža ili umor. To mogu biti simptomi ozbiljnog stanja koje se naziva neuroleptički maligni sindrom (NMS).

Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste stvaranje mjehura, piling, ili labave kože, groznica, zimica, kašalj, grlobolja, otečene, bolne ili nadmetanje limfne žlijezde u vratu, ispod pazuha ili prepone, ili žutu kožu ili oči dok koristite ziprasidon. To mogu biti simptomi reakcije droga s eozinofilija i sustavne simptome (DRESS).

ziprasidon može uzrokovati kasne diskinezije (poremećaj kretanja). Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate usne mljackanje ili stežu, puffing od obraza, brzo ili crv-like pokrete jezika, nekontrolirani pokreti ili žvakanje nekontrolirani pokreti ruku i nogu dok koristite ziprasidon.

ziprasidon može povećati količinu šećera u krvi. Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako ste povećana žeđ ili učestalo mokrenje. Ako imate dijabetes, možda ćete primijetiti promjenu u rezultatima urinu ili šećera u krvi testovi. Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom liječniku.

Ziprasidon može privremeno smanjiti broj bijelih krvnih stanica u krvi, čime se povećava šanse za dobivanje infekcije. Ako možete, izbjegavajte ljude s infekcijama. Provjerite sa svojim liječnikom odmah, ako mislite da ste dobivanje infekcije ili imate temperaturu ili groznicu, kašalj ili promuklost, donjeg dijela leđa ili sa strane bol, ili bolno ili teško mokrenje.

Ako se razvije osip, osip, ili bilo alergijske reakcije na ziprasidona, provjerite što prije sa svojim liječnikom.

ziprasidon može uzrokovati neke ljude da postanu pospano ili vrtoglavicu, ili da imaju problema s misli ili kontroli tjelesne pokrete. Pobrinite se da znate kako reagirate na ziprasidona prije početka vožnje, strojevima, ili napraviti bilo što drugo što zahtijeva od vas da bude oprezan, dobro koordinirana, ili u stanju misliti dobro.

Vrtoglavica, lakomislenost, ili nesvjestice može doći, pogotovo kada bi se iznenada iz ležećeg ili sjedećeg položaja. Ustajanje polako može pomoći. Ako se problem nastavi ili pogorša, provjerite sa svojim liječnikom.

Pravilna uporaba ziprasidona

Vi svibanj dobiti prevruć lakše dok koristite ziprasidon. Budite oprezni ako se vježba često ili su u visokoj vrućini ili vlazi. Pijte više vode i ostati izvan sunce.

Ziprasidon injekcija može uzrokovati neke ljude da se agitira, razdražljiv, ili prikaz drugih abnormalnih ponašanja. To također može uzrokovati neke ljude da imaju suicidalne misli i tendencije. Ako ste vi ili vaš njegovatelj primijetite bilo koji od ovih nuspojava, obavijestite svog liječnika odmah.

Izbjegavajte piti alkohol dok koristite ziprasidon.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.

Zajedno sa svojim potrebnih učinaka, lijek može izazvati neke neželjene učinke. Iako nisu svi od tih nuspojava mogu se pojaviti, ako se ne javljaju oni svibanj trebate liječničku pomoć.

Provjerite sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom odmah, ako bilo koji od sljedećih nuspojava

Neke nuspojave mogu se pojaviti da se obično ne treba liječničku pomoć. Ove nuspojave mogu otići tijekom liječenja kako vaše tijelo prilagođava na medicini. Također, svoj zdravstveni djelatnik može biti u mogućnosti da vam reći o načinima sprječavanja ili smanjivanja neke od ovih nuspojava. Provjerite sa svojim liječnikom ako bilo koji od sljedećih nuspojava i dalje ili su smetnja ili ako imate bilo kakvih pitanja o njima

Ostale nuspojave koje nisu navedene mogu se javiti i kod nekih pacijenata. Ako primijetite bilo kakve druge posljedice, provjerite sa svojim liječnikom.

Mjere opreza tijekom korištenja ziprasidon

dostupnost Rx recept

Trudnoća Kategorija C rizika se ne može isključiti

CSA Raspored N Ni pod kontrolom droga

Povijest Odobrenje povijest Kalendar droga na FDA

Bipolarni poremećaj Seroquel, litij, klonazepam, Klonopin, Abilify, Lamictal

ziprasidona nuspojave

ziprasidon

Shizoafektivni poremećaj Seroquel, Prozac, litij, fluoksetin, Abilify, Lamictal®

Autizam venlafaksin, Abilify, Effexor, risperidon, Risperdal, aripiprazol

Shizofrenija Seroquel Abilify, kvetiapin, risperidon, olanzapin, Zyprexa