zoledronske kiseline (intravenski) mjere opreza

To je vrlo važno da vaš liječnik provjeriti svoj napredak u redovitim posjetima nakon što su primili injekciju zoledronsku kiselinu. Ako se vaše stanje poboljšalo, još uvijek se mora provjeriti vaš napredak. Rezultati laboratorijskih testova ili pojave određenih simptoma će reći svom liječniku ako vam se stanje vraća, a ako je potrebno drugo liječenje. Trebat će vam godišnji dozu ovog lijeka ako se liječite od osteoporoze, pa provjerite sa svojim liječnikom redovito.

Koristeći ovaj lijek, dok ste trudni mogu naštetiti vašem nerođenom djetetu. Koristite učinkovit oblik kontracepcije da bi od uzimajući trudna. Ako mislite da ste zatrudnjeti dok koristite lijek, obavijestite svog liječnika odmah.

Vi ne bi trebali koristiti druge lijekove koji sadrže i zoledronsku kiselinu, kao što je Reclast® ili Zometa®. Korištenjem ovih lijekova zajedno mogu povećati vaše šanse za ozbiljnije nuspojave.

Ovaj lijek može rijetko uzrokovati ozbiljne alergijske reakcije, uključujući i anafilaksije. Anafilaksija može biti opasno po život i zahtijeva hitnu liječničku pomoć. Nazovite svog liječnika odmah ako imate osip, svrbež, promuklost, problema s disanjem, poteškoće s gutanjem, ili bilo oticanje ruke, lice, ili usta nakon što je primio lijek.

Ovaj lijek može uzrokovati hypocalcemia (niska razina kalcija u krvi). Niska razina kalcija u krvi se moraju ispraviti prije nego što primaju ovaj lijek. Provjerite sa svojim liječnikom ako imate grčenje mišića ili trzanje ili ukočenost ili trnci u prstima, prstima ili oko usta.

Obavijestite svog liječnika odmah ako imate uznemirenost, krv u mokraći, zbunjenost, smanjena urina, depresiju, vrtoglavicu, glavobolju, razdražljivost, letargiju, trzanje mišića, mučninu, brz dobitak na težini, napadaje, stupor, oticanje lica, gležnjevi ili ruke, ili neuobičajeni umor ili slabost. To mogu biti simptomi ozbiljnih problema s bubrezima.

Vaš liječnik će vam to znati ako imate povijest problema s ustima ili zubima (primjerice, bolesti desni). Pobrinite se da Vaš liječnik zna ako ste bili tretirani s bisfosfonamog medicine, kao što je alendronat (Fosamax®), etidronata (Didronel®), pamidronat (Aredia®), risedronat (Actonel®) ili tiludronat (Skelid®) u prošlosti ,

Važno je da obavijestite sve svoje liječnike da se primaju injekcije zoledronsku kiselinu, uključujući i vašeg stomatologa. Ako imate stomatološke zahvate dok prima ovaj lijek, vi svibanj imati povećane šanse da ozbiljan problem s vašim čeljusti. Pobrinite se da obavijestite svog liječnika ili stomatologa o svim novim problemima, kao što su bol ili oteklina, sa svojim zubima ili čeljusti.

Pobrinite se da obavijestite svog liječnika o svim novim medicinskim problemima, osobito sa svojim zubima ili čeljusti. Obavijestite svog liječnika ako imate jake mišiće, kosti, ili bol u zglobovima nakon primitka ovog lijeka.

Ovaj lijek može povećati rizik od razvoja prijeloma bedrene kosti. To može biti češći ako ga koristite duže vrijeme. Provjerite sa svojim liječnikom odmah ako imate tupu bol u bedrima, preponama ili bokova.

Nemojte uzimati druge lijekove osim ako su o tome sa svojim liječnikom. To uključuje recept (npr druge lijekove koji sadrže i zoledronsku kiselinu) ili neprepisan (over-the-counter [OTC]) lijekove i biljne ili vitaminske dodatke.